Google Earth


Google Earth este un program al companiei Google care redă grafic pe ecran globul pământesc, fotografiat de la mare altitudine din sateliți, dar cu o rezoluție maximă foarte bună, de ordinul a numai câtorva metri. Inițial s-a numit Earth Viewer și a fost creat de Keyhole, Inc. Proogramul Google Earth relansat în anul 2005, disponibil pentru utilizarea pe calculatoarele personale,compatibil cu; Windows 2000, Mac OS X 10.3.9, Linux: 2.6 și, ori versiuni ulterioare, a fost finanțat de In-Q-Tel.


Probabil ai folosit sau măcar ai auzit de programul Google Earth. Poate nu ştiai însă că până în anul 2005, acesta era cunoscut sub denumirea de Earth Viewer care în 2004, Google a cumpărat compania Keyhole cea care a creat Earth Viewer.

Google Earth afişează imagini, din satelit cu diferite rezoluţii, de pe suprafaţa Pământului şi le permite celor care îl folosesc să vadă oraşe, case sau alte construcţii oriunde pe glob. Spre deosebire de Google Maps care este o aplicaţie web ce rulează în browser, Google Earth este un program de sine stătător. Momentan există trei versiuni:
Google Earth – se poate descărca gratuit;
Google Earth Pro – care costă 400$ dar oferă o serie de caracteristici suplimentare
 faţă de versiunea gratuită;
Google Earth Enterprise – aşa cum îi spune şi numele se adresează companiilor care
 pot beneficia de avantajele oferite de acest program.

Indiferent că preferi Windows XP, Vista, Mac OS X sau Linux nu vei întâmpina nici un fel de probleme deoarece programul este compatibil cu toate aceste sisteme de operare. În plus, începând cu versiunea 5.0, Google Earth este disponibil în 37 de limbi, inclusive limba română.

Funcţia de căutare integrată în Google Earth mi se pare foarte utilă deoarece poţi căuta de la ţări şi oraşe până la munţi, lacuri, (dupa nume sau coordonatele lor geografice) chiar şi firme.



Casa Poporului in 3D

Prin intermediul lui Google Earth sunt afişate imagini panoramice 360° cu ajutorul funcţiei Street View, dar nu te aştepta să vezi Bucureştiul sau alt oraş de prin România pentru că acest lucru este imposibil momentan. Probabil vor mai trece câteva luni (ani) până când Google va reuşi să capteze imagini stradale din România şi nu numai.

Chiar dacă la capitolul imagini paronamice nu stăm deloc bine nu acelaşi lucru se poate spune despre clădirile 3D. Dacă bifezi opţiunea intitulată “Clădiri 3D” vei avea surpriza să vezi că apar o mulţime de clădiri tridimensionale. Bineînţeles că cel mai bine reprezentat este Bucureştiul dar am văzut că încep să apară clădiri şi prin alte oraşe ca Timişoara, Braşov, Constanţa, etc.

Se poate spune despre Google Earth că este un “mâncător” de resurse în adevăratul sens al cuvântului. Odată ce am bifat opţiunea cu clădirile 3D am constatat cu stupoare că memoria RAM folosită creşte de la 45% (am windows vista şi 2GB RAM) până la aproximativ 70%. Şi în cazul procesorului am observat că cele doua nuclee devin cam “stresate”: primul variază între 20 – 40% în timp ce al doilea lucrează undeva între 50 – 80%.

Dar să revenim şi la lucruri mai frumoase. Odata cu noile versiuni Google Earth au fost implementate o serie de noi facilităţi. De exemplu pasionaţii de astronomie vor găsi interesant modul Sky cu care pot explora toată bolta cerească în timp ce oceanografii pot explora adâncurile oceanelor.

Odată cu versiunea 5.0 planeta Marte este disponibilă tuturor celor care vor să o “viziteze”, iar cu ocazia aniversării a 40 de ani de la misiunea navetei Apollo 11, Google a lansat un update prin care se poate explora şi suprafaţa Lunii.


Marte pe Google Earth

Dacă eşti posesorul unui iPhone sau iPod Touch poţi răsufla liniştit deoarece există o versiune de Google Earth adaptată acestor gadget-uri care se poate descărca prin serviciul App Store. Utilizarea programului mi se pare relativ simplă chiar dacă nu există fizic o tastatură, iar ecranul măsoară doar 3.5”. Din momentul în care am instalat pentru prima dată Google Earth în urmă cu câţiva ani şi până la versiunea actuală, pot spune că am rămas impresionat de fiecare dată de calitatea imaginilor afişate şi multitudinea de opţiuni pe care le am la dispoziţie. Google Earth este cu siguranţă un program care te va surprinde mereu.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu